Publicidad
Política · 13 de Julio de 2010. 18:00h.

Los catalanes, "una especie del género 'ciudadanía española'”

La sentencia del TC define "la condición política de catalanes" del Estatuto

Los catalanes, "una especie del género 'ciudadanía española'”

Una imagen de la manifestación del sábado en Barcelona contra la sentencia del Tribunal Constitucional sobre el Estatuto

La sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut defineix l'article 7 del text estatutari, que tracta de "La condició política dels catalans", i assegura que "la ciutadania catalana no és sinó una espècie del gènere 'ciutadania espanyola'" .

Els magistrats es refereixen a aquesta qüestió quan analitzen la impugnació presentada pel PP contra la definició de "la condició política de catalans" que estableix l'article 7, i contra les referències que es fan al mateix concepte en altres articles.

El tribunal desestima la impugnació d'aquest article -i les referències relacionades amb ell-, que diu en el seu apartat 1 que "gaudeixen de la condició política de catalans o ciutadans de Catalunya els ciutadans espanyols que tenen veïnatge administratiu a Catalunya. Llurs drets polítics s'exerceixen d'acord amb aquest Estatut i les lleis".

El TC afirma inicialment sobre això que "portarien raó els recurrents si la ciutadania catalana (...) pretengués oposar-se a la ciutadania espanyola, oferint-se com una condició diferent i predicada d'un subjecte aliè al poble espanyol (...) i titular llavors d'alguna sort de poder sobirà".

"Per contra", diu la sentència, "l'art. 7 de l'Estatut es limita a determinar l'àmbit subjectiu de projecció del poder d'autogovern constituït amb l'Estatut d'autonomia en el marc de la Constitució. I ho fa qualificant com catalans a els ciutadans espanyols veïns de Catalunya, del que amb claredat es desprèn que la ciutadania catalana no és sinó una espècie del gènere 'ciutadania espanyola', a la qual no pot ontològicament contradir".

Publicidad
Publicidad

18 Comentarios

Publicidad
#18 Gerard, Barna, 14/07/2010 - 19:58

Com q no en tenen prou amb la politica i la biologia, s'atreveixen amb la metafisica (" ontologicament.."). Els ha faltat allo de l'Espanya "esencial, unidad de destino, metafisicamente inquebrantable". Una sentencia per a la hª de l'horror juridic

#17 Gerard, Barna, 14/07/2010 - 19:46

Es la retorica franquista, no en saben cap altra i l'apliquen a qualsevol cosa. Des de cuinar un ou ferrat amb xoriço del "genere" animal fins a comprar uns calçotets amb "ciudadania española". Ells si q son una especie, uns especimens concretament.

#16 Joan Corcoy, Sant Boi, 14/07/2010 - 15:58

No caiguem en provocacions ni malgastem la nostra bona educació amb els
que no en tenen. Treballem per la INDEPENDÈNCIA de CATALUNYA i, sobre tot, en les properes eleccions votem a NOUS partits independentistes. VISCA CATALUNYA

#15 Anna, Reus, 14/07/2010 - 13:29

Pepito, t'he d'exigir respecte pels independentistes afusellats el 2 de maig de 1808 gràcies a la valentia dels quals es va iniciar la guerra de la independència contra l'ocupant francès.

#14 Anna, Reus, 14/07/2010 - 13:05

José Manuel, encertes amb el terme : el TC culmina i dota carta de legalitat al programa de migracions sobre Catalunya (i altres zones ocupades per races inferiors - en diu espècies) del franquisme.